Als student is er niets mooiers dan op jezelf gaan wonen. Niet langer de regels hoeven volgen van je ouders en zelf bepalen wat je elke avond gaat eten. Uit huis gaan is voor veel studenten een droom die uitkomt. Toch gaan er doordat de studiefinanciering tegenwoordig voor een gedeelte uit een lening bestaat steeds minder studenten op zichzelf wonen. Dit komt omdat het op jezelf wonen best duur is. Want naast dat je niet meer hoeft te leven volgens de regels van je ouders moet je alles zelf gaan betalen. Met welke kosten je rekening moet houden als je op jezelf gaat wonen hebben we voor je uitgezocht.

De huur, minimaal 350 euro per maand

350 euro per maand is de gemiddelde prijs voor een studentenkamer. Mocht je voor een appartement gaan dan ben je natuurlijk meer geld kwijt. Wist je dat in sommige gevallen studenten gewoon recht hebben op huurtoeslag?

Gas, water en licht kosten je gemiddeld zo’n 70 euro per maand

Het kan natuurlijk zijn dat je inclusief gaat huren, dit betekent dat de kosten van je gas, water en licht al in de prijs van de huur zitten. Meer hierover lees je in je huurcontract.

Inboedelverzekering, gemiddeld 10 euro per maand

Je spullen moet je goed verzekeren en dat doe je met een inboedelverzekering voor studenten. Naast een inboedelverzekering om de spullen in je kamer te verzekeren is het ook verstandig om na te denken over een aansprakelijkheidsverzekering nu je op jezelf gaat wonen.

Gemeentebelastingen kosten je gemiddeld 150 euro per jaar

Om in een gemeente te mogen wonen moet je uiteindelijk ook belasting gaan betalen aan die gemeente. Het hangt een beetje af van de gemeente waar je woont, maar de kosten zijn ongeveer 150 euro per jaar die je kwijt bent aan gemeentebelastingen. Gespreid betalen is in veel gevallen gewoon mogelijk. Je bent dan ongeveer 12,50 euro kwijt per maand.

Internet is leven en kost je minimaal 35 euro per maand

Zonder internet ben je nergens natuurlijk. Misschien heb je mazzel en heeft het studentenhuis waar je gaat wonen een hotspot voor haar bewoners of kan je op de open WIFI van je buurman. Zo niet dan moet je toch echt zelf een internetabonnement afsluiten.

Vergeet de kosten van je zorgverzekering niet, gemiddeld zo’n 110 euro per maand

De kosten van je zorgverzekering betaalde je waarschijnlijk zelf al, toch is het verstandig om dit soort vaste lasten ook mee te nemen in je berekening. Want ook wanneer je op jezelf woont moet je jouw zorgpremie gewoon blijven betalen. Gelukkig hebben de meeste studenten gewoon recht op zorgtoeslag.

Studenten doen boodschappen voor gemiddeld 150 euro per maand

Naast alle vaste lasten moet je natuurlijk ook nog kunnen eten. Aan boodschappen zijn studenten die op zichzelf wonen ongeveer 150 euro per maand kwijt. Hier kan je op besparen door een paar keer per maand bij je ouders of vrienden te gaan eten.

Alles bij elkaar ben je dus een hoop geld kwijt aan het op jezelf wonen. Als je van onze berekening uitgaat ben je straks gemiddeld 737,50 euro per maand kwijt. De kosten zoals wij ze hebben berekend kunnen lager uitvallen als je bijvoorbeeld recht hebt op zorgtoeslag en/of huurtoeslag. Deze toeslagen moet je wel zelf aanvragen, je krijgt ze niet automatisch. Woon je al een tijdje op jezelf en zijn wij iets vergeten in ons overzicht? Laat het ons dan weten in een reactie!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.