Waar we de vorige keer slecht nieuws hadden voor studenten, namelijk dat het reizen tijdens de spits straks verboden is, kunnen we je nu weer iets positiefs melden. Er is door het kabinet namelijk besloten dat studenten die vertraging oplopen tijdens het afstuderen drie maanden collegegeld terugkrijgen. Het gaat hierbij om de groep studenten die voor de zomer (2020) hun diploma zouden gaan halen en door de coronamaatregelen vertraging oplopen. Deze groep maakt namelijk extra kosten, want zij moeten zich na de zomer opnieuw inschrijven om hun studie af te kunnen ronden om een diploma te halen.

Les- of collegegeld terug en extra compensatie voor alle laatstejaars studenten

De regeling geldt voor alle studenten die tussen september en januari hun diploma halen in het nieuwe schooljaar 2020-2021. Het maakt niet uit of je een mbo-, hbo- of universitair diploma gaat halen, het recht op teruggave van de drie maanden les- of collegegeld geldt voor alle studenten. Daarnaast krijgen studenten die in hun laatste jaar zitten en waarvan hun basis- en aanvullende beurs in de zomermaanden afloopt een eenmalige compensatie. Hoe hoog deze compensatie is lees je hieronder.

Compensatie voor studievertraging afstuderen

Alle studenten die tussen september 2020 en eind januari 2021 hun studie of opleiding afronden krijgen drie maanden les- of collegegeld terug. Per opleidingsniveau ziet dat er als volgt uit:

  • Mbo-studenten die een BBL-opleiding volgen krijgen 150 euro lesgeld terug
  • Mbo-studenten die een voltijd opleiding (BOL) volgen krijgen 300 euro lesgeld terug
  • Hbo- en universitaire studenten krijgen 535 euro collegegeld terug
Compensatie basis- en aanvullende beurs

Loopt je recht op een basis- en/of aanvullende beurs af in juli, augustus of september dan krijg je een eenmalige compensatie. Mbo-studenten die alleen een basisbeurs ontvangen krijgen straks 800 euro compensatie. Krijg je als mbo-student ook een aanvullende beurs dan ontvang je in totaal 2000 euro als tegemoetkoming. Hbo- en universitaire studenten krijgen, wanneer ze recht hebben op een aanvullende beurs, 1500 euro compensatie van het kabinet.

In de meeste gevallen heb je straks dus recht op een teruggave van het extra betaalde les- of collegegeld, maar ook een compensatie voor de gemiste basis- en/of aanvullende beurs. Deze regeling gaat het kabinet 200 miljoen kosten en daarmee hopen ze de studenten die bijvoorbeeld hun bijbaantjes zijn kwijtgeraakt en waarvan het onderwijs drastisch veranderd is tegemoet te komen. Er wordt trouwens niet gecontroleerd of de vertraging daadwerkelijk door de coronamaatregelen komt. Heb jij straks recht op één of beide compensatieregelingen? Laat het weten in onderstaande poll!

Heb jij recht op compensatie voor je studievertraging?
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.