Wanneer je 18 jaar oud bent geworden dan ben je in Nederland verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Wil je een zorgverzekering afsluiten en ben je student? Dan is er goed nieuws, want er zijn speciale studentenzorgverzekeringen die je kunt afsluiten. Ons overzicht van de meest gekozen zorgverzekeringen onder studenten helpt je de beste zorgverzekering voor jou te vinden.

ZorgverzekeringPremie
ZieZo€ 109,25> Meer informatie
Ditzo€ 109,85> Meer informatie
De Friesland€ 113,00> Meer informatie
Besured€ 114,85> Meer informatie
Jaaah€ 115,00> Meer informatie
Wat is een studentenzorgverzekering?

Een zorgverzekering speciaal voor studenten is een zorgverzekering die zich alleen richt op de (zorg)behoefte van studenten. Met een studenten zorgverzekering weet je dan ook zeker dat je niet teveel betaalt voor je zorgverzekering en al helemaal niet betaalt voor zorg die je als student toch nooit gaat gebruiken. Doordat een studentenzorgverzekering zich alleen richt op de zorgbehoefte van studenten is de premie ook een stuk lager en dat is natuurlijk erg prettig voor studenten met een klein budget. Andere voordelen van een studenten zorgverzekering zijn dat je declaraties kunt indienen via een app en contact meestal via sociale media verloopt. Wel zo relaxt, je hoeft dus niet uren aan de telefoon te wachten wanneer je een vraag hebt over je zorgverzekering. Het afsluiten van een zorgverzekering moet je niet lukraak doen, vergelijken loont echt. Ons overzicht van de meest gekozen studenten zorgverzekeringen gaat je daar zeker bij helpen.

Wat is een basisverzekering en een aanvullend pakket?

De basisverzekering van je zorgverzekering is verplicht en moet je dus hebben geregeld wanneer je 18 jaar oud bent geworden. Onder de basisverzekering valt o.a. een bezoekje aan de huisarts, geneeskundige zorg, het verblijf in een ziekenhuis en advies bij afvallen of stoppen met roken. Wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Wel zit er verschil in de vergoeding wanneer een zorgverlener (dokter) is aangesloten bij je zorgverzekering of juist niet. Controleer dit dus altijd even, nog voordat je naar de specialist gaat.

De aanvullende zorgverzekering is er voor de overige zorg, zoals een tandartsbezoek en een behandeling bij de fysio. Aanvullende zorgverzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Het goede nieuws is dat er ook speciale pakketten zijn voor studenten. Deze zijn meestal goedkoper en vergoeden alleen de zorg die je nodig gaat hebben. Dus geen steunkousen en rollators, maar wel een beperkt aantal fysiobehandelingen, anticonceptie en controles bij de tandarts. Hierdoor is de premie een stuk lager, ideaal voor studenten. Een aanvullende zorgverzekering is trouwens niet verplicht, maar in de meeste gevallen wel verstandig.

Het eigen risico verhogen voor korting?

Een verplicht onderdeel van je zorgverzekering is het eigen risico. Het is een bedrag dat je moet betalen aan de eerste zorg die je nodig gaat hebben (bezoekje aan de huisarts uitgesloten). Breek je bijvoorbeeld een been en moet deze in het gips? Dan ben je gegarandeerd je eigen risico kwijt. Het eigen risico staat al een paar jaar standaard op minimaal 385 euro. Je kunt er voor kiezen om het eigen risico te verhogen tot 885 euro. Je krijgt dan een flinke korting op je zorgverzekering, maar het risico blijft wel dat je die 885 euro kwijt bent bij je eerste bezoek aan het ziekenhuis of een specialist. Denk er daarom goed over na voordat je het eigen risico op maximaal zet.

Het is sowieso verstandig om aan het begin van elk jaar het bedrag dat je hebt gekozen aan eigen risico apart te zetten op een rekening. Mocht je dit nodig hebben dan staat het klaar om de rekeningen te betalen. Staat het bedrag aan het einde van het jaar nog altijd op je rekening dan heb je een leuk extraatje.

ZorgverzekeringPremie
ZieZo€ 109,25> Meer informatie
Ditzo€ 109,85> Meer informatie
De Friesland€ 113,00> Meer informatie
Besured€ 114,85> Meer informatie
Jaaah€ 115,00> Meer informatie
Heb ik recht op zorgtoeslag?

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt helemaal af van je inkomen. Het voordeel is dat het inkomen van de meeste studenten niet zo heel hoog is. De meeste studenten hebben dan ook gewoon recht op de maximale zorgtoeslag van 104 euro in 2020. Ben je benieuwd of je recht op zorgtoeslag hebt of wil je direct zorgtoeslag aanvragen? Op onze website leggen we uit hoe het aanvragen van zorgtoeslag precies werkt.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.