De gezelligheid van de feestdagen hebben we weer achter de rug en van je goede voornemens is ook al niet heel veel terecht gekomen. Daarnaast is het lang donker buiten en wordt het weer er ook niet beter op. Dit alles bij elkaar maakt het dat de derde maandag van januari traditiegetrouw Blue Monday is. De meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoe zorg je ervoor dat je Blue Monday een beetje doorkomt? Hieronder 5 tips om Blue Monday ook dit jaar weer goed door te komen!

  1. Hardop lachen! Uit meerdere onderzoeken blijkt dat hardop lachen (echt of nep) helpt om je beter te gaan voelen. Door te lachen maak je namelijk het stofje endorfine aan waardoor ook jij je snel weer vrolijk gaat voelen.
  2. Wees lief voor elkaar. Het geven van een compliment zorgt er niet alleen voor dat de ander zich beter gaat voelen, maar het kan jezelf ook aardig op weg helpen. Daarnaast is de kans groot dat je al snel een complimentje terug krijgt. Niks is mooier dan het geven of krijgen van een complimentje.
  3. Ga sporten. Misschien heb je er nu niet direct heel veel zin in, maar sporten kan je zeker helpen als je even niet lekker in je vel zit. Net als met lachen maak je tijdens het sporten namelijk flink wat endorfine aan. Endorfine is een natuurlijke drugs waarvan je een stuk vrolijker wordt dan welk gevuld ballonnetje dan ook!
  4. Maak een nieuwe start. Is er maar weinig terechtgekomen van je goede voornemens de eerste weken van dit jaar? Geen paniek, het is namelijk nog niet te laat voor een tweede kans. Ga opnieuw van start met je goede voornemens en wie weet lukt het je deze keer wel.
  5. Laat je niet gek maken. Veel mensen vinden dat Blue Monday helemaal niet bestaat en noemen het een verzinsel. Dat is het eigenlijk ook. Het is namelijk bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. In 2005 kwam hij met een wetenschappelijke formule die als uitkomst had dat de meeste mensen de laatste volle week van januari zich neerslachtig voelen en soms zelfs depressief. Dit komt dan weer doordat de vakantie nog ver weg lijkt, de feestdagen net achter de rug zijn en er maar weinig terechtkomt van de meeste goede voornemens.

Al met al is Blue Monday dan ook vooral een dag waar veel kranten en websites aandacht aan besteden, omdat ze over weinig anders weten te berichten. Heb je zelf last van negatieve gedachtes of zit je gewoon even niet lekker in je vel? Praat er dan eens over met een vriend of familielid. Zie je dit niet zitten, dan kan je altijd via je huisarts doorverwezen worden naar een professional. Blijf niet te lang lopen met je gevoel, praat erover met iemand anders!

Blue Monday valt in de eerste maand van het jaar. Dit zijn van die dingen die je in januari moet regelen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.