Pindakaas, wie is er niet gek op? Eigenlijk iedereen wel. Dat zal dan ook de reden zijn dat pindakaas zijn eigen feestdag heeft. Er bestaat namelijk een Nationale Pindakaasdag. Om deze dag extra leuk te maken hebben we een aantal weetjes over dit heerlijke broodbeleg voor je opgezocht. Wist je bijvoorbeeld dat de pinda geen noot is en je kauwgum uit je haar kunt halen met pindakaas? Fijne Nationale Pindakaasdag!

Pindakaas weetjes

Pindakaas is lekker, maar er zijn nog zoveel dingen die je niet weet over pindakaas.

 • De pinda, waarvan er heel wat in de pindakaas gaan is geen noot zoals de meesten misschien denken. Pinda’s zijn namelijk peulvruchten en dus familie van de doperwt.
 • In 1890 werd pindakaas uitgevonden door een dokter uit St. Louis.
 • Pindakaas bestaat voor 40% uit vet. Een echte dikmaker dus!
 • Pindakaas heet in Amerika en Canada peanutbutter. Toen pindakaas naar Nederland werd gehaald in 1948 wilden ze het pindaboter noemen. Dit mocht niet omdat “boter” een beschermde term is en alleen gebruikt mag worden voor producten waar echte room in zit. Vandaar dat het pindakaas is geworden. Niet dat er kaas in zit, maar het was toen het beste alternatief.
 • Er is een naam voor de angst dat pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dit noemen ze arachibutyrofobie.
 • In 500 gram pindakaas zitten ruim 1100 pinda’s.
Dit kan je nog meer met pindakaas

Pindakaas is lekker op brood of met banaan. Maar er is nog veel meer wat je kunt doen met pindakaas. Zo kan pindakaas best handig zijn als je geen scheerschuim meer hebt of kauwgum vast zit aan je kleding. Dit zijn de oma weet raad dingen met pindakaas:

 • Stickers verwijderen. Smeer pindakaas op een sticker, laat het 5 minuten zitten en je kunt de sticker er eenvoudig afhalen.
 • Scheren. Doordat er veel olie in zit kan je het prima als vervanger gebruiken voor scheerschuim. Niet doen als je allergisch bent voor pinda’s!
 • Kauwgum uit je haar halen. Naast stickers kan je ook pindakaas gebruiken om kauwgum uit je haren te halen. Knippen is dus overbodig. Daarnaast werkt het ook prima om kauwgum van je kleding af te krijgen met pindakaas.
 • Haarmasker. Pindakaas schijnt een prima haarmasker te zijn. Wel goed uitspoelen achteraf, want niemand wilt met een pindakaaslucht blijven rondlopen.
 • Vlekverwijderaar. Een vlek op je leren bank of laarzen? Smeer er wat pindakaas op.
 • Vislucht in huis? Doe één of twee eetlepels pindakaas in de pan (na het bakken van vis) en warm de pindakaas even op (± 2 minuten). Zet het vuur uit en laat de pindakaas afkoelen. De geur van pindakaas neutraliseert de visgeur in huis, waardoor de stank binnen mum van tijd verdwenen is!

Denk je bij het checken van je banksaldo ook steeds helaas pindakaas? Lees dan snel door hoe je als student wat kunt bijverdienen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.