Goed nieuws voor studenten die een studieachterstand hebben opgelopen tijdens de coronacrisis. Er is namelijk een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat studenten één jaar gratis kunnen gaan studeren. Gedurende dat jaar hoeven studenten dan geen les- of collegegeld te betalen aan hun onderwijsinstelling. De inkomsten die onderwijsinstellingen dan mislopen zal betaald moeten worden door de overheid. Een goede zaak, want studenten verdienen maar weinig tijdens de coronacrisis. Veel studenten zijn namelijk hun werk kwijtgeraakt en nieuw werk vinden tijdens het volgen van een studie is voor veel studenten lastig. Naast één jaar gratis studeren zijn ze binnen het kabinet bezig met het maken van een Nationaal Programma voor het hele onderwijs.

Nationaal Programma voor het onderwijs

Het idee van een jaar gratis studeren voor studenten was al eerder geopperd door verschillende onderwijsinstellingen. Ministers Slob en Van Engelshoven van Onderwijs hebben al laten weten dat ze in gesprek zijn over een Nationaal Programma voor het onderwijs na corona. Hoe dit er precies uit komt te zien hangt af van de gesprekken die nu lopen met de verschillende onderwijsinstellingen.

Een onderwerp van gesprek is of alle studenten straks recht hebben op één jaar gratis studeren. Het kan ook zo zijn dat ze ervoor kiezen om alleen de studenten met een studieachterstand de mogelijkheid geven om het jaar over te doen en dus één jaar gratis studeren. Wanneer hier meer duidelijk over is laten we je dit uiteraard weten op deze website.

Studentenvakbond LSVD heeft in ieder geval al laten weten dat ze het een stap vinden in de goede richting. Wel is er de hoop dat er ook gekeken wordt naar de inkomsten die studenten hebben misgelopen door de coronacrisis, laat de voorzitter van de vakbond weten aan NOS. Het is namelijk algemeen bekend dat studenten door de coronacrisis massaal hun baantjes zijn kwijtgeraakt in bijvoorbeeld de horeca die dicht moest.

Ben je op zoek naar een bijbaan of serieus werk om je studie te kunnen betalen? Lees hier hoe je snel weer studentenwerk kunt vinden.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.