Ben je (bijna) klaar met je mbo niveau 4 opleiding en wil je van het mbo door naar het hbo doorstomen? Dat kan, want een mbo niveau 4 diploma geeft het recht om toegelaten te worden tot het hoger beroepsonderwijs (hbo). Je kunt na een mbo niveau 4 opleiding starten met een hbo-bacheloropleiding. Uiteraard moet je wel worden toegelaten tot de hbo-opleiding waarvoor je jezelf hebt ingeschreven, maar dat is, wanneer er genoeg plek is, slechts een formaliteit. Maar hoe zit het met de studiefinanciering. Heb je na 4 jaar studiefinanciering voor je mbo-opleiding nog wel recht op studiefinanciering als je een hbo-studie wilt gaan volgen? Wij zochten het voor je uit.

Heb ik na mijn mbo-opleiding opnieuw recht op studiefinanciering voor een hbo-studie?

Stroom je door van het mbo naar het hbo en heb je al studiefinanciering ontvangen? Dan heb je voor je hbo-studie opnieuw recht op studiefinanciering. Dit is alleen geen gift, maar een lening. Bij het mbo was je vast gewend dat je binnen 10 jaar je diploma moest halen zodat de studiefinanciering die je hebt ontvangen wordt omgezet in een gift. Voor hbo en de universiteit bestaat er geen basisbeurs en dus geen gift. Wel een studievoorschot en dit is een lening. Heb je eventueel recht op een aanvullende beurs dan wordt deze na het behalen van je diploma binnen 10 jaar wel omgezet in een gift. Dit geldt ook voor het studentenreisproduct. Meer weten over hoe studiefinanciering werkt voor hbo en de universiteit? Lees dan hier meer over studiefinanciering hbo en universiteit.

Als mbo’er aanmelden voor een hbo studie

Ben je klaar met je mbo-opleiding niveau 4 en je weet zeker dat je van het mbo naar het hbo wilt? Dan moet je jezelf voor 1 mei aanmelden via studielink. Hierna moet je bij elke hogeschool een studiekeuzecheck maken. Vervolgens krijg je een advies (die niet bindend is) over je studiekeuze. Dus ook al is het advies negatief kan je er alsnog voor kiezen om de studie van je keuze te gaan volgen.

Heb je een mbo niveau 4 diploma en wil je van het mbo doorstromen naar het hbo? Dan staat dus niets je in de weg om een hbo-studie te gaan volgen!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.