Toen in 2015 de basisbeurs werd afgeschaft voor het hbo en de universiteit is er beloofd dat de 2,3 miljard euro die overblijft ten goede komt aan beter onderwijs. Het idee was dat hbo- en universiteitsstudenten geen studiefinanciering meer krijgen, maar wel betere kwaliteit van onderwijs. De eerste plannen hiervoor zijn al ingediend door de hogescholen en universiteiten. Wat opvalt is dat de meeste aanvragen gaan over het wegwerken van docententekorten, het studentenwelzijn en online onderwijs.

Waar gaat de 2,3 miljard aan studiefinanciering heen?

Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat de meeste aanvragen gaan over het verbeteren van online onderwijs (dit zal te maken hebben met het gedwongen thuis studeren door de coronacrisis). Daarnaast gaan de aanvragen van hogescholen en universiteiten vooral over de mentale problemen van studenten, die ze willen verbeteren. Hieronder vind je een overzicht van de thema’s waar de meeste ingediende plannen over gaan.

  • Online onderwijs
  • Mentale problemen bij studenten
  • Betere feedback
  • Flexibeler onderwijs
  • Diversiteit en inclusiviteit
  • Engelse les voor docenten
  • Student-assistenten
  • Extra stopcontacten
  • Buddysysteem

Naast deze toch wel vrij standaard thema’s om het onderwijs te verbeteren werden er ook een aantal opmerkelijke plannen ingediend. Zo wilt de Universiteit van Tilburg twee docenten naar Harvard sturen voor een cursus (kosten 24.000 euro), wil het Codarts in Rotterdam geld voor danslessen en heeft de Driestar Educatief een aanvraag ingediend voor een koffiecorner met duurzame broodjes en warme avondmaaltijden.

Scholen krijgen niet zomaar het geld van de basisbeurs

Al deze plannen moeten allereerst beoordeeld worden door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Die controleert o.a. of docenten en studenten hebben kunnen meebeslissen en bekijken of de plannen realistisch zijn. Na deze beoordeling beslist de minister van Onderwijs of de plannen groen licht krijgen. Wat opvalt is dat één derde van alle plannen geen groen licht hebben gekregen, maar wel door mogen voor een herkansing. Het gaat in de meeste gevallen dan om een aantal kleine wijzigingen die er moeten komen in de plannen. Wel is er al besloten dat er in 2021 geld gegeven gaat worden voor de plannen die bijna klaar zijn, omdat de aanvragen vertraging hebben opgelopen door de coronacrisis.

Benieuwd naar de aanvraag van jouw hogeschool of universiteit? Kijk dan hier wat de hbo’s en uni’s doen met het geld van de basisbeurs.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.