Of het nou tentamenweek is of dat je aan de start staat van je eindexamens, examens geven je waarschijnlijk net als veel andere studenten een hoop stress. Om je wat op weg te helpen bij je tentamens, examens of toetsen hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet die je zeker gaan helpen in deze spannende (examen)tijden.

  1. Ga op tijd naar bed. Leer nooit tot later dan 12 uur ‘s nachts, je bent dan namelijk helemaal niet meer productief. Een paar uur goed slapen gaan je zeker helpen!
  2. Eet voldoende en eet gezond. Het schiet er vast en zeker bij in tijdens het harde studeren, maar genoeg eten helpt je beter te concentreren. Sla dus geen maaltijden over en eet het liefst gezond.
  3. Relax zo nu en dan. De tijd rondom examens is niet alleen erg stressvol, maar er gaat ook een hoop tijd in zitten. Soms ben je wel tot zo’n 6 uur per dag bezig in volle concentratie. Wissel het harde werken af met wat relaxtijd, ook dit komt ten goede aan je concentratie.
  4. Zorg voor structuur. Kies ervoor om de avond van tevoren alles klaar te leggen, dit helpt je rustiger slapen en maakt de start van je dag makkelijker. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ruim op tijd aanwezig bent voor je examens. De dag zelf moet relaxt verlopen, zonder al teveel gehaast.
  5. Blader je examen eerst eens door. Is het dan eindelijk zover en ligt het examen voor je? Start dan niet gelijk met vraag één, maar blader het hele examen eerst eens door. Zo weet je wat er komen gaat en kun je beter de tijd in de gaten houden.
  6. Heb je alles ingevuld? Denk je klaar te zijn? Controleer dan altijd nog even of je alles (goed) hebt ingevuld. Het kan zomaar dat je een vraag hebt overgeslagen door je zenuwen. Doe dus altijd een final check.
  7. Het komt goed! Klaar en het lokaal of de aula uitgelopen? Dan gaat het grote wachten beginnen. Heb je een beetje vertrouwen in jezelf, het komt vast goed! Je kunt nu weinig meer veranderen en je mag er vanuit gaan dat je alles zo goed mogelijk hebt ingevuld.

Zitten je eindexamens of de tentamenweek erop? Vier het dan, want het is een hele prestatie wat je geleverd hebt. Laat het voor nu even los en wacht de resultaten af. Heb je na je examens tijd over? Veel studenten kiezen ervoor om wat te gaan bijverdienen in deze periode. Vakantiewerk zit er misschien niet in op het moment, maar er zijn gelukkig andere manieren om wat bij te verdienen. Zo kan je geld verdienen door het invullen van vragenlijstjes. Hoe dat precies werkt lees je hier:

Cashen met het invullen van vragenlijstjes

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.