Uit een rondgang van NOS op 3 blijkt dat de meeste partijen uit de Tweede Kamer een compensatie willen voor alle studenten die nu onder het leenstelsel vallen. Het gaat om de groep studenten die is gestart met hun studie tussen 2015 en 2019 en geen basisbeurs meer kon krijgen, maar (bijna) al hun studiefinanciering hebben moeten lenen bij DUO. Mocht na de verkiezingen de basisbeurs voor het hoger onderwijs terugkomen dan wil de meerderheid van de Tweede Kamer dat oud-studenten gecompenseerd gaan worden. Dit omdat ze niet echt hebben kunnen profiteren van de verbeteringen in het onderwijs die beloofd is na het afschaffen van de basisbeurs voor hbo en de universiteit.

Studievoucher t.w.v. 2000 euro

Wat al afgesproken was toen het leenstel van start ging in 2015 is dat alle studenten die zijn gestart met hun studie tussen 2015 en 2019 een studievoucher krijgen t.w.v. 2000 euro. Met deze voucher kunnen studenten 5 jaar na afstuderen een extra studie/cursus volgen t.w.v. 2000 euro. Het probleem is alleen dat veel studenten denken deze voucher niet te gaan gebruiken en vinden hem daarom zinloos. De meeste studenten hebben het bedrag liever cash of hoopt dat het bedrag in mindering gebracht wordt op hun studieschuld. De angst is dat ook dat veel van die studievouchers blijven liggen en de meeste studenten hierdoor alsnog niet gecompenseerd worden voor het afschaffen van de basisbeurs.

Veel partijen uit de Tweede Kamer (o.a. de PVV, SGP, SP, Forum voor Democratie en DENK) laten nu weten dat ze voor het compenseren van studenten zijn als de basisbeurs terugkeert. Daarnaast wil de meerderheid van de Tweede Kamer op dit moment dat de basisbeurs in welke vorm dan ook terug gaat keren voor het hoger onderwijs. Goed nieuws dus voor studenten, want de kans is nu echt aanwezig dat de basisbeurs in welke vorm dan ook terugkomt. Daarna is het hopen dat oud-studenten gecompenseerd gaan worden zoals veel partijen uit de Tweede Kamer nu willen.

Tijdens en na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 weten we meer. Tot die tijd houden wij je graag op de hoogte van alle politieke plannen die studenten aangaan. Wordt vervolgd!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.