De vakantie zit erop en dat betekent dat we allemaal weer “back to school” gaan. Een nieuw studiejaar en misschien start je zelfs met een nieuwe opleiding. Daar komt ook voor het studiejaar 2021/2022 weer heel wat bij kijken. Heb je al je nieuwe studieboeken bijvoorbeeld al binnen, fiets gecheckt of moet je nog je studenten ov aanvragen? Om je ook dit jaar weer op weg te helpen hebben we een “back to school”-checklist voor je klaarstaan!

Koop een agenda of download die app!

Zonder goede planning ben je nergens en met een old school agenda zit je altijd goed. Een agenda-app kan natuurlijk ook. Wacht niet te lang met het maken van een studieplanning, want voor je het weet loop je achter de feiten aan. Controleer ook direct even of je goed staat ingeschreven bij je (hoge)school of universiteit en check of je alle benodigde studieboeken in huis hebt. Voor sommige studies moet je verplichte extra’s bestellen, vraag dit na bij je school.

Studiefinanciering aanvragen of wijzigen

In de meeste gevallen heb je als student recht op studiefinanciering en het bijbehorende studentenreisproduct. Heb je dit al aangevraagd? Nee? Dan ben je laat, maar niet te laat. Het aanvragen van studiefinanciering kan nog steeds bij DUO. Ook als je bent overgestapt van studie/opleiding of er verandert iets in je persoonlijke situatie dan moet je dit direct doorgeven aan DUO. Zo voorkom je dat je misschien wel studiefinanciering ontvangt waar je geen recht op hebt en later moet terugbetalen.

Controleer je financiën en spaarrekening

Red je ook straks het einde van de maand wel? Zo niet, zorg dan voor meer inkomsten door te gaan werken bijvoorbeeld. Zo vind je als student een bijbaan. Daarnaast is het handig om te controleren of er nog geld op je spaarrekening staat. Zorg voor een financiële buffer voor als het tijdens de studie even tegen zit.

Check je fiets en studenten ov

Is je band niet lek? Dat kan, want je fiets staat misschien al even stil. Check daarom altijd de week voordat je studie start of je fiets nog goed is. Ook is het handig om na te gaan of het studentenreisproduct nog steeds goed staat op je OV-chipkaart. Dit kan je doen door hem te scannen bij een ophaalautomaat. Zo weet je zeker dat je nog steeds gratis kunt reizen met het openbaar vervoer (alleen wanneer je hier recht op hebt uiteraard).

Ben je goed verzekerd?

Met een aansprakelijkheidsverzekering zorg je ervoor dat je goed verzekerd bent wanneer je bijvoorbeeld de laptop van je studiegenoot laat vallen. Check hier wat een aansprakelijkheidsverzekering kost dit studiejaar.  

Inschrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms

Hiervoor hoef je nog niet van plan te zijn om op korte termijn uit huis te gaan. Door de lange wachtrijen die er zijn op de huurmarkt doe je er goed aan om je nu al in te schrijven bij verschillende kamersites en woningplatforms. Snel inschrijven verhoogt je kans later op een leuke studentenkamer of huurhuisje!

KamersitesStart je zoektocht
Huurzone.nl> Kamer zoeken
Esteon> Kamer zoeken
Huurstunt> Kamer zoeken
Direct Wonen> Kamer zoeken
Kamerstudenten.nl> Kamer zoeken

Zo, na het afgaan van onze “back to school”- checklist ben je weer helemaal klaar voor het nieuwe studiejaar. Veel studieplezier!

Share: