Je hoeft je niet te schamen als je het niet meer weet, want we krijgen de vraag regelmatig. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen bruto en netto? Je vindt de termen bijvoorbeeld terug op je loonstrookje of als het gaat over het berekenen van een bepaald gewicht. De meeste studenten maken pas kennis met de termen bruto en netto wanneer ze gaan solliciteren voor een bijbaantje. Op dat moment krijg je namelijk te horen wat je bruto salaris is en wat je netto gaat overhouden. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken leggen we hieronder uit wat het verschil is tussen je bruto- en nettoloon.

Brutoloon = Loon/salaris zoals afgesproken in je contract

Nettoloon = Loon/salaris zoals je het (na mindering van alle belastingen en premies) uiteindelijk op je bankrekening krijgt

Het stukje aan belastingen dat het verschil tussen het brutoloon en nettoloon maakt noemen we ook wel de loonheffing. Premies die eventueel nog van je brutoloon af gaan zijn o.a. de premies voor verzekeringen en je pensioen. Dus het bedrag dat je uiteindelijk krijgt uitbetaald op je rekening is je nettoloon en voor veel studenten het belangrijkst om te onthouden.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.