In Nederland ben je in principe leerplichtig totdat je 16 jaar oud bent. Ben je tussen de 16 en 18 jaar dan moet je een startkwalificatie hebben mocht je willen stoppen met school. Heb je nog geen startkwalificatie dan ben je nog altijd kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is minimaal een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma. Ben je in het bezit van één van deze diploma’s dan ben je niet meer kwalificatieplichtig en val je dus niet meer onder de leerplichtwet. Je hoeft met een startkwalificatie op zak dus niet meer naar school.

De leerplichtwet

De leerplichtwet bestaat al sinds 1969 en daarin staat precies beschreven vanaf welke leeftijd je leerplichtig bent. Ook staat er in de leerplichtwet tot welke leeftijd je leerplichtig bent. Zo vind je er bijvoorbeeld in terug dat als je midden in het schooljaar 16 jaar oud wordt je wel netjes het schooljaar moet afmaken. Daarnaast valt er te lezen dat groepen die je overslaat meetellen als volledig schooljaar en dat je na 12 volledige schooljaren niet meer leerplichtig bent.

Ook is het zo dat als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent je volgens de kwalificatieplicht hele dagen naar school moet. Je kunt dus pas een bbl-opleiding volgen als je 18 jaar of ouder bent. Behalve als je al een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma op zak hebt, dan kan je voordat je 18 jaar oud bent geworden al starten met een bbl-opleiding.

Wat doet een leerplichtambtenaar?

Wanneer je stopt met het naar school gaan en je bent nog leerplichtig, zoals hierboven staat beschreven dan is je school verplicht om dit te melden aan de gemeente. De gemeente schakelt vervolgens de leerplichtambtenaar in. De leerplichtambtenaar heeft als doel jou weer naar school te krijgen. Hij gaat het gesprek met je aan en vraagt wat de reden is van je schoolverzuim. Daarnaast worden er uiteraard ook gesprekken gevoerd met je school en ouders.

Ben je na het bezoek van de leerplichtambtenaar nog altijd niet van plan om naar school te gaan dan kan de leerplichtambtenaar je een boete opleggen van 100 euro per dag dat je niet naar school gaat. Dit kan oplopen tot een totale geldboete van 3.700 euro (opgelegd door de rechter).

Plannen om de leeftijd van de leerplichtwet te verhogen

In de plannen van het Kabinet Rutte 3 staat dat ze de leeftijd voor de kwalificatieplicht willen verhogen van 18 jaar (zoals het nu is) naar 21 jaar. Er draaien op dit moment al pilots in de grote steden en als het allemaal doorgaat moet je straks dus 21 jaar oud zijn wil je stoppen met school zonder startkwalificatie.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.