Als het goed is ben je er al helemaal van op de hoogte dat het per 1 juni 2020 verplicht is een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Daarnaast mag je als student niet reizen tijdens de spits en is ook buiten de spits een mondkapje verplicht. Dit betekent dat alle studenten die straks (buiten de spits) naar school gaan met het ov een mondkapje moeten dragen. Het maakt niet uit of je een zelfgemaakt mondkapje draagt of dat je niet-medische mondkapjes hebt gekocht. De reden dat een mondkapje verplicht is omdat het weer drukker gaat worden in trein, bus en tram waardoor niet iedereen 1,5 meter afstand kan houden in het ov.

Ben je student en werk je of loop je stage in een cruciaal beroep dan mag je uiteraard gewoon reizen tijdens de spits naar je werkplek. Wel is het ook dan verplicht dat je dus een mondkapje draagt.

Boete voor het niet dragen van een mondkapje in het ov

Ben je toch de trein, bus of tram ingestapt zonder mondkapje? Dan loop je het risico op een boete van 95 euro. Er wordt niet doelbewust gezocht naar mensen zonder mondkapje in het ov, maar vergeet niet dat je opvalt als iedereen een mondkapje draagt en jij niet. Loop het risico dus niet en draag een mondkapje in het ov. Daarnaast zijn er een aantal regels voor het dragen van een mondkapje in het ov. Studenten zijn net als iedereen verplicht een mondkapje te dragen als ze binnen of buiten de spits reizen met het ov.

Tips voor het gebruik van mondkapjes:
  • Zet je mondkapje of mondmasker goed op, lees hiervoor de meegeleverde gebruiksaanwijzing.
  • Zit je mondkapje eenmaal goed blijf er dan vooral van af, de voorkant kan namelijk virussen bevatten. Het op en af zetten van je mondkapje is dan ook echt een no-go.
  • Stap je uit trein, bus of tram? Zet dan pas buiten het station je mondkapje af. Doe dit door hem los te trekken van je oren en direct weg te gooien. Heb je een mondkapje die je meerdere keren kunt gebruiken? Bewaar deze dan in een plastic zakje en niet los in je tas.
  • Was nog voordat je een mondkapje op doet je handen goed en ook na het afdoen van je mondkapje.
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.