Wanneer je klaar bent met de basisschool krijg je een advies over jouw opleidingsniveau. Dit herhaalt zich na de middelbare school nog een keer. Ben je ook bekend met de rest van de niveaus, behalve het niveau wat je hebt gekregen? Zeker wanneer je het idee hebt dat jouw niveau niet helemaal bij jou past, is het handig om je te informeren naar de andere opleidingsniveaus. Hieronder vertellen we enkele opleidingsniveaus binnen het Nederlandse onderwijs. 

Primair onderwijs

Het primaire onderwijs is waar iedereen zijn schoolcarrière begint. Dit kan het reguliere basisonderwijs zijn of het speciale onderwijs. Het speciale onderwijs is bedoeld voor kinderen met leerachterstanden of problematiek thuis. De lesstof wordt dan op jou specifieke behoeftes en situatie aangepast.  

Voortgezet onderwijs

Na groep acht is het dan eindelijk zo ver, je mag naar de middelbare school. De middelbare school wordt ook wel het voortgezet onderwijs genoemd. Hierin heb je nog de subcategorieën: praktijkonderwijs, het vmbo, het lwoo, de havo, het vwo en tweetalig onderwijs. Bij het vmbo heb je ook nog verschillende keuzes, zo heb je bijvoorbeeld de gemengde- en theoretische leerweg. Tegenwoordig heb je ook een combinatie van beiden, dit wordt bijvoorbeeld aangeboden door de “Nieuwe leerweg”.

Middelbaar beroepsonderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs, beter bekent als het mbo, is het onderwijs wat aansluit op het voortgezet onderwijs. Je hebt naast vier verschillende niveaus binnen het mbo ook nog de vavo. De vavo is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Hierdoor kan je toch je opleiding afmaken zonder te maken te hebben met veel jonge kinderen. 

Hoger beroepsonderwijs

Het opleidingsniveau wat tegenwoordig steeds populairder wordt is het hoger beroepsonderwijs, oftewel het hbo. Je kunt een hbo op drie verschillende niveaus volgen, namelijk assoiciate degree, bachelor of master. 

Welk opleidingsniveau je momenteel ook hebt, niks is een slechte keuze. Soms kan je je toch afvragen of je wel op het juiste niveau zit. Daarom is het handig van de verschillende niveaus af te weten. Zo begin je in het primaire onderwijs, ook wel de basisschool genoemd. Hierbij heb je het reguliere- of speciaal onderwijs. Daarna ga je naar de middelbare school, oftewel het voortgezet onderwijs. Daar kan je kiezen uit praktijkonderwijs, het vmbo, het lwoo, de havo, het vwo en tweetalig onderwijs. Na de middelbare school kun je er vervolgens voor kiezen om een mbo of hbo opleiding te doen, waarin je ook weer verschillende niveaus hebt.

Share: