Wanneer je studenten informeert over alles wat hen bezighoudt, is er één onderwerp dat je niet kunt ontlopen: seks. Veel studenten houden zich er al mee bezig of zetten hun eerste stappen om hun seksualiteit te ontdekken. Het hebben van seks is zeker in het begin spannend en een hele belevenis. Niet alleen omdat het allemaal erg opwindend kan zijn, maar ook omdat de kans op SOA’s groter is wanneer je wisselende bedpartners hebt. Iets wat onder singles vaker voorkomt dan onder studenten die al even een vaste relatie hebben. Dat je door het hebben van onveilige seks een geslachtsziekte kunt oplopen heb je vast op school geleerd, maar hoe zit het met orale seks? Kun je van orale seks een SOA krijgen?

Kun je van pijpen of beffen en SOA krijgen?

Ja, het is mogelijk om een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) op te lopen door het hebben van orale seks, inclusief beffen. Naast geslachtsgemeenschap kun je herpes, chlamydia, gonorroe, syfilis en HPV overdragen via direct contact tussen slijmvliezen van je mond en geslachtsdelen. Heb je veel verschillende bedpartners en wil je de kans verkleinen op een SOA door orale seks? Er is iets aan te doen.

Het gebruik van een condoom of beflapje (dit is een speciaal latex of plastic lapje voor orale seks) verkleint de kans op het overdragen van SOA’s. Belangrijker nog is het regelmatig laten testen van jezelf en je bedpartner(s) op SOA’s. Doe dit vooral wanneer je vaker van bedpartner wisselt of wanneer je seks hebt zonder condoom.

Bonustips: Hoe moet je beffen?

Nu we het toch over orale seks hebben en in het bijzonder beffen, heb ik nog een aantal tips voor je. Hiermee doe je het niet alleen veilig, maar hebben jullie ook beide meer plezier.

  1. Communicatie: Dat klinkt wat saai, maar iedereen vindt iets anders prettig. Door hierover te praten kom je er snel achter wat je partner opwindend vindt of wat juist niet.
  2. Hygiëne: Zorg ervoor dat jullie beiden schoon zijn als je orale seks gaat hebben. Even douchen voor de seks zorgt ervoor dat je het risico op bacteriële infecties vermindert.
  3. Gebruik je hele mond: Probeer verschillende bewegingen met je tong en vergeet ook niet je lippen te gebruiken. Geef kusjes, likjes of zuig zachtjes.
  4. Gebruik je handen: Streel met je handen tegelijkertijd andere lichaamsdelen om de beleving naar een nog hoger niveau te tillen.
  5. Luister en neem de tijd: Kijk af en toe eens hoe je partner de orale seks ervaart. Geniet beiden van het moment en neem rustig de tijd.
  6. Veiligheid: Wil je de kans op SOA’s verkleinen? Maak dan gebruik van een condoom of beflapje tijdens de orale seks.

Het allerbelangrijkste is vooral het wederzijdse respect tijdens het hebben van seks. Vraag tussendoor eens aan elkaar wat je lekker vindt en sta open voor elkaars feedback. Zo zorg je voor meer comfort en uiteindelijk meer genot!

Share: