Je kunt het leven als student zo duur maken als je zelf wilt. Op kamers wonen is namelijk een stuk duurder dan wanneer je vanuit huis gaat studeren. Dit is dan ook de reden dat steeds meer studenten ervoor kiezen om nog even thuis te blijven wonen. Want wie op zichzelf woont moet niet alleen zorg dragen voor de huur, maar ook zijn eigen eten en drinken betalen. Dit alles bij elkaar kan aardig drukken op een studentenbudget. Geld lenen is een optie, maar waar moet je op letten? Wij zochten voor je uit wat je opties zijn als je geld wilt gaan lenen als student.

Lenen bij DUO

Wie studeert ontvangt in de meeste gevallen studiefinanciering. Voor mbo-studenten is de basisbeurs een prestatiebeurs en dit betekent dat het een tijdelijke lening is die omgezet wordt in een gift na het halen van een diploma. Universitaire en hbo-studenten kunnen alleen maar lenen bij DUO (op de eventuele aanvullende beurs na). Dit betekent dat je de studiefinanciering die je ontvangt op een later moment moet terugbetalen. Kom je als student niet rond? Dan kan je ervoor kiezen om extra te lenen bij DUO. Let wel op, want ook dit geleende geld moet uiteindelijk weer terugbetaald worden. Toch is lenen bij DUO op het moment van schrijven de voordeligste optie.

Rood staan bij de bank

Het is je vast wel eens overkomen? Rood staan met je betaalrekening. Niet handig want de rente die je hierover betaalt is vaak hoog. Toch kan het wanneer je het einde van de maand net niet haalt handig zijn. Doe dit dan ook niet voor je lol, maar pas als het echt nodig is. Je kunt om jezelf te beschermen er ook voor kiezen om de mogelijkheid om rood te staan uit te zetten bij de bank. Neem hiervoor contact op met de bank waar je een betaalrekening hebt.

Pas op met flitsleningen

Naast geld lenen bij DUO en rood staan bij de bank kom je als student vast wel eens de optie om snel geld te lenen via internet tegen. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om een persoonlijke lening met hoge rente. Net als bij alle eerder genoemde opties moet ook bij een flitslening het geld terugbetaald worden. Vaak nog sneller en meer dan je denkt. Vandaar de naam flitslening.

Mocht je echt in acute geldnood zitten en heb je snel geld nodig? Ga dan eens het gesprek aan met je ouders en kijk wat ze voor je kunnen betekenen. Mocht je geld lenen van bijvoorbeeld je ouders maak hier dan duidelijke afspraken over. Spreek af hoeveel je leent en wanneer het weer terugbetaald wordt. Dit voorkomt gedoe over geld binnen de familie!

Share: