Na hard studeren, onderzoeken en leren is het dan eindelijk zover, je scriptie of proefschrift is klaar. Nu je deze mijlpaal behaald hebt is het tijd om hem te gaan inleveren. Maar hoe lever je jouw scriptie of proefschrift zo professioneel mogelijk in? In principe is het gebruikelijk om hem in te leveren in boekvorm. Dit doe je door je scriptie of proefschrift (digitaal) op te sturen naar een drukker. Je kunt kiezen uit verschillende bindmethodes en formaten. Om je wat op weg te helpen zochten we voor je uit waarmee je rekening moet houden als je jouw proefschrift of scriptie wilt gaan laten drukken.

Omslag en papierformaat

Het is gebruikelijk om je proefschrift of scriptie te laten drukken in boekvorm. Hierbij kan je kiezen uit twee omslagvormen, namelijk soft- of hardcover. Een softcover is een stuk voordeliger en bij het lezen makkelijker door te bladeren. Met een hardcover zorg je ervoor dat je gedrukte boek er wat professioneler uitziet. Voor een hardcover betaal je dan ook meer. Wat betreft het formaat van je boek is het een ongeschreven regel om te kiezen voor een 170x240mm. Let wel op, want dit wijkt af van het B5-formaat.

Papiersoort

Naast de omslag en het formaat moet je ook een keuze maken in de papiersoort dat je wilt voor je uitgave. Je kunt kiezen uit verschillende gewichten, kleuren, texturen en welk afwerkingsniveau je wilt. De meeste studenten gaan voor minimaal 100-grams papier, omdat dit een professionele uitstraling heeft. De rest van de keuzes hangt een beetje af van je eigen persoonlijke voorkeur. Uiteraard is het mogelijk om bij de drukker proefpagina’s aan te vragen. Dit kan helpen bij het maken van je keuze wat betreft de papiersoort van je boek.

Bindmethode en oplage

Als laatste moet je kiezen voor welke bindmethode je wilt gaan. Je kunt vaak kiezen tussen wel of niet gebrocheerd inbinden en een gelijmde of genaaide rug. Op de website van de drukker zie je wat dit precies inhoudt.

Ben je eruit hoe je proefschrift of scriptie gedrukt moet gaan worden? Dan hoef je alleen nog maar na te denken over de oplage. Een scriptie heeft meestal een veel kleinere oplage dan een proefschrift. Dit komt doordat een proefschrift vaak gedeeld wordt als kennisliteratuur. Terwijl een scriptie vaak dient om beoordeeld te worden door leerkrachten. Maak dus een goede afweging over de oplage van je boek.

Kosten

Een boek drukken kan erg prijzig zijn, maar hangt ook helemaal af van de oplage. Wil je jouw proefschrift uitgeven als een echt boek? Dan moet je een ISBN-nummer aanvragen. Hier kan de drukker je bij helpen!

Share: