Je ziet het in elke film eigenlijk wel voorbij komen, de verkering gaat uit en ze pakken er massaal een bak ijs bij om hun verdriet weg te eten. Dit noemen we emotie-eten. Door o.a. deze beeldvorming is het eten van iets lekkers een manier geworden hoe je kunt omgaan met emoties. Bijna iedereen heeft dit ook in zijn of haar jeugd zo geleerd. Denk maar eens terug aan je eigen jeugd. Wanneer je als kind zijnde was gevallen kreeg je iets lekkers voor de troost of herinner je je nog al het snoep dat je kreeg als je iets gewonnen had bij je sport? Zo heb je langzamerhand geleerd dat eten troost kan bieden en geloof me je bent niet de enige.

Ook wanneer de emoties het meest heftig zijn, bijvoorbeeld omdat je iemand bent verloren, kan eten als een troost voelen. Ze noemen dit ook wel emotie-eten. Dit betekent dat je eet vanuit een emotie en niet omdat je echt trek hebt. Het vervelende van emotie-eten is dan weer wel dat je erna, soms zelfs de dag erna, spijt hebt van je eetgedrag. Zeker als je ondanks je verdriet bezig was met een gezonde levensstijl.

Blijf emotie-eten de baas, ook tijdens het rouwen

Het is voor veel mensen een moeilijk patroon om te doorbreken. Dit komt omdat emotie-eten voor veel mensen toch een soort van gewoonte is. Daarnaast is de kans dat tijdens het rouwproces oude verslavingen naar boven komen ook gewoon erg groot is. Het eten van iets lekkers, vaak ongezond, is voor veel mensen een verslaving. Het is dan ook niet raar dat je last hebt van emotie-eten tijdens de mindere momenten als je bezig bent met het verwerken van een verlies.

Dat je regelmatig moet eten, rust moet nemen en afleiding kunt zoeken om emotie-eten de baas te zijn wist je waarschijnlijk al. De beste tip die wij hier nog aan toe kunnen voegen is dat je moet gaan praten over je verdriet. Spreek je gevoelens eens hardop uit naar iemand. Dit lucht niet alleen op maar zorgt er ook voor dat de drang om te eten vanuit een emotie minder sterk wordt. Is er niemand in huis waar je op het moment mee kunt praten? Zoek dan contact via whatsapp bijvoorbeeld met iemand waar jij je hart kunt luchten. Is ook dat op het moment niet mogelijk kies er dan eens voor om je emoties hardop te benoemen. Spreek het uit dat je boos of verdrietig bent en je zult zien dat zelfs dat al als een opluchting kan voelen.

Ben je op zoek naar andere manieren om troost te vinden? Neem dan eens een kijkje in online muzieklijstjes met nummers die kunnen helpen tijdens het rouwproces. Muziek kan namelijk uitstekend troost bieden.

Share: