Ben je student en wil je gaan ondernemen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je werk als zzp’er of het hebben van een eigen zaak kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je studiefinanciering. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kan het zelfs gevolgen hebben voor de kinderbijslag en moet je naar de rechter om bijvoorbeeld zonder tussenkomst van je ouders geld te kunnen lenen bij de bank. In dit artikel leggen we je een aantal zaken uit waar je tegenaan kunt gaan lopen wanneer je als student wilt gaan ondernemen.

Problemen van een minderjarige ondernemer

Ben je volgens de wet nog niet volwassen (jonger dan 18 jaar) dan kan je als startend ondernemer al snel vastlopen. Wie minderjarig is mag namelijk niet zijn handtekening zetten onder een contract of geld lenen bij de bank. Dit kan je verhelpen door je ouders te betrekken bij je onderneming. Zij zijn dan hoofdverantwoordelijk en tekenen overal voor. Dit is waarschijnlijk niet hetgeen wat je in gedachten had toen je van plan was om ondernemer te worden. Wanneer je 16 of 17 jaar oud bent kan je naar de rechter om een handlichting aan te vragen. Na goedkeuring van de rechter ben je hierna baas over je eigen beslissingen en mag je wel deals sluiten.

Let als jonge ondernemer ook op de bijverdiengrens van de kinderbijslag. Wie 16 of 17 jaar oud is en teveel bijverdient heeft geen recht meer op kinderbijslag. Dit heeft dus direct gevolgen voor de financiële situatie van je ouders. Ben je minderjarig en wil je gaan ondernemen? Overleg dit dan altijd goed met je ouders!

Geld lenen voor je onderneming als student

Studeer je en heb je de volwassen leeftijd bereikt? Dan krijg je als het goed is studiefinanciering. Alleen als je een mbo-opleiding volgt en daarvoor studiefinanciering ontvangt kan dit gevolgen hebben als je gaat ondernemen. Want wie teveel verdient en studiefinanciering ontvangt voor een mbo-opleiding verliest het recht op studiefinanciering. Kom je boven de bijverdiengrens? Zet dan je studiefinanciering op tijd stop, want dit voorkomt het moeten terugbetalen van teveel ontvangen studiefinanciering. Wie studiefinanciering ontvangt voor een hbo studie mag zoveel bijverdienen als hij wil. Dit komt doordat de studiefinanciering voor het hbo altijd een lening is.

Het is niet slim om geld dat je leent bij DUO te gebruiken voor je onderneming. Studiefinanciering is namelijk bedoeld om je studie mee te betalen. Heb je geld nodig als ondernemer? Dan kan je ook als student gewoon een zakelijke lening afsluiten. Let wel op, want geld lenen kost geld!

Share: