Er zijn een hele hoop hbo-opleidingen die je kunt volgen en er zijn veel hogescholen in Nederland waaruit je kunt kiezen. Het is iets waar je goed over na moet denken, want het is niet zomaar iets. Allereerst is het goed om te gaan bepalen wat je wilt gaan doen om vervolgens uit te kiezen waar je dat wilt gaan doen. Kies dus eerst de hbo-studie die je wilt gaan volgen en ga vervolgens pas kijken op welke hogeschool je deze studie wilt doen. Om je wat op weg te helpen bij het oriënteren van een nieuwe hbo-opleiding hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet.

Tips bij het kiezen van een hbo-opleiding en hogeschool:
  1. Kies om te beginnen een richting. Nog voordat je een hbo-opleiding kiest is het handig om eens na te denken in welke richting je een studie wilt gaan volgen. Wat wil je later worden en wat is er voor nodig?
  2. Zoek naar de juiste opleiding. Er zijn een hoop dezelfde opleidingen met verschillende namen. Dit komt doordat elke hogeschool zijn studie een net iets andere naam geeft.
  3. Vergelijk opleidingen van jouw keuze. Heb je een keuze gemaakt en weet je wat de naam is van de opleiding die je wilt gaan volgen? Vergelijk dan dezelfde opleidingen (met soms een iets andere naam) bij de verschillende hogescholen. Per hogeschool wordt er soms nog wel eens een ander vak aangeboden, zien de stages er anders uit of zijn er andere specialisaties.
  4. Ga een langs! Je kan er voor kiezen om een open dag te bezoeken van de hogeschool of op een andere manier contact te zoeken met de school om eens langs te gaan. Huidige- en oud studenten van de school/opleiding te vragen naar hun ervaringen helpt ook altijd.
  5. Maak een keuze. Nu je genoeg informatie hebt ingewonnen kan je een weloverwogen besluit maken voor een hbo-opleiding. Nu alleen nog je inschrijving regelen!

Kom je er niet helemaal uit. Weet je niet wat je later wilt worden of heb je gewoon moeite met je studiekeuze? Dan zijn er online genoeg studiekeuzewebsites te vinden die je op weg kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. 123test.nl is één van die websites, die met hun ruim 10 jaar ervaring succesvol kunnen helpen met je studiekeuze. Ongeveer 90% van de testen is gratis, alleen voor de zeer uitgebreide testen wordt een bijdrage gevraagd. De kracht van 123test.nl is dat je jouw score direct kunt vergelijken met die van je leeftijdgenoten en er wordt je verteld waarom een studie goed bij je past. Ben je overtuigd en wil je net als meer dan 10.000 studenten ook een studiekeuzetest maken? Ga dan naar de studiekeuzetest van 123test.nl.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.