Slecht nieuws voor jongeren, want uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werkende jongeren het hardst worden geraakt door de coronacrisis. Dit komt doordat jongeren meestal een flexibel dienstverband hebben of een tijdelijk contract. Laten die twee groepen nou net de werkenden zijn die tijdens de coronacrisis het eerste de laan uit worden gestuurd.

Meer dan 60.000 jongeren verloren hun baan

De cijfers van het CBS laten vooral zien dat jongeren tussen de 15 en 25 jaar in 2020 het vaakst hun baan zijn kwijtgeraakt. Eind 2020 waren het er 60.000 minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat is een enorm aantal en dan gaat het alleen nog maar om de flexibele dienstverbanden. Daar komen namelijk nog eens 3000 jongeren bij met een vast dienstverband die hun werk zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis. Het aantal werkloze jongeren is in 2020 dan ook flink gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

De meeste werkende jongeren verloren hun baan in de eerste periode van de coronacrisis, namelijk 117.000 jongeren. Dit zit hem vooral in het soort werk. De horeca moest bijvoorbeeld sluiten en laat dit nou net de sector zijn waar de meeste jongeren en studenten normaal gesproken werken. Toch konden veel jongeren hierna direct aan de slag als vakkenvuller, bezorger of aan het werk in een callcenter. Hier is namelijk sinds de start van de coronacrisis meer werk in te vinden.

Veel jongeren op zoek naar werk

Doordat een grote groep jongeren hun baan is kwijtgeraakt zijn er ook veel meer jongeren op zoek naar werk. Eind 2020 waren er ruim 36.000 jongeren meer werkloos dan het jaar ervoor, ook dit valt op te maken uit de cijfers van het CBS. Er zal dan ook zolang de coronacrisis duurt een grote run zijn op de banen die geschikt zijn voor jongeren en studenten.

Ben je zelf op zoek naar werk? Lees dan hier onze 5 tips om werk te zoeken.

Share: