Je moet er niet aan denken, maar een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Maar wat als je aangereden wordt op je scooter of erger nog als je zelf een ongeluk veroorzaakt met je scooter. Wie is er aansprakelijk bij een ongeluk en wanneer kan je beter wel of juist niet je verzekeraar inschakelen? Wij zochten voor je uit wat je allemaal moet regelen na een scooter ongeluk.

Dit moet je direct doen na een ongeluk

Wanneer je bent aangereden op je scooter of zelf een ongeluk hebt veroorzaakt als bestuurder zijn er een aantal dingen die je moet doen. Het is namelijk belangrijk dat je achteraf kunt aantonen wie er fout zat en dus aansprakelijk is. In de meeste gevallen heeft één van de bestuurders zich niet gehouden aan de verkeersregels en zat dus fout. Om dit zo goed mogelijk te kunnen aantonen is het belangrijk dat je bewijs verzamelt. Dit doe je als volgt:

  1. Bel altijd de politie na een ongeluk
  2. Vul het schadeformulier volledig in
  3. Bel als het even kan direct met je verzekeraar voor hulp en tips
  4. Zijn er getuigen? Vraag om een schriftelijke verklaring

Het is dus vooral belangrijk dat je verschillende instanties (in dit geval de politie en je verzekeraar) op de hoogte stelt en alles op papier zet. Hoe beter je bewijsvoering is, hoe groter de kans op schadevergoeding.

Schade verhalen op de veroorzaker van het ongeluk

Als je het bewijs goed op orde hebt dan is het verhalen van de schade door je verzekeraar vrij eenvoudig. Toch kan het soms zo zijn dat het een hele opgave is om iemand aansprakelijk te stellen voor de schade na een ongeval. Bijvoorbeeld omdat de veroorzaker is doorgereden of niet verzekerd is. Verzekeraars weten hoe je hiermee om moet gaan, neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

Toch kan het soms ook slimmer zijn om de schade samen met de tegenpartij buiten de verzekeraar om te regelen. Zeker als het gaat om kleine (blik)schade van een paar tientjes ben je meestal goedkoper uit om het onderling te regelen. Maak hierover goede afspraken met de tegenpartij en zet ook dit altijd op papier. Zodat je later bewijs hebt wanneer je alsnog moet aankloppen bij je verzekeraar.

Share: