Spijbel je van school dan komt de leerplichtambtenaar bij je op bezoek, dat is althans wat school en je ouders je vast verteld hebben. Om er achter te komen of dit echt zo is hebben we voor je uitgezocht hoe de leerplichtwet precies werkt. Wat zijn de regels van de leerplicht? Hieronder vind je alle feiten op een rijtje!

De leerplichtwet bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk:

De Leerplicht

Ieder kind van 5 jaar of ouder moet verplicht naar school in Nederland. Je bent dan leerplichtig totdat je 16 jaar oud bent. Leerplichtig zijn betekent dat je onderwijs moet volgen. Volg je geen onderwijs omdat je bijvoorbeeld spijbelt van school dan kan je bezoek krijgen van een leerplichtambtenaar. Het doel van de leerplichtambtenaar is om je weer terug naar school te krijgen. De leerplichtambtenaar zal hiervoor in gesprek gaan met jou, je ouders en school. Wil je stoppen met school? Dit kan als je 16 jaar bent en voldoet aan de kwalificatieplicht.

De kwalificatieplicht

Ben je 16 of 17 jaar (minderjarig) en heb je plannen om te stoppen met school? Dat kan, maar je moet dan wel voldoen aan de kwalificatieplicht. In de kwalificatieplicht staat geschreven dat je minimaal een havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 2) moet hebben. Ben je 18 jaar en wil je stoppen met school? Dan val je niet meer onder de kwalificatieplicht, maar geldt voor jou wel de werkleerplicht.

De werkleerplicht

Wanneer je volwassen bent geworden (18 jaar) denken veel mensen dat ze zonder diploma zomaar kunnen stoppen met hun school. Dat kan ook, maar je hebt dan geen recht op een uitkering. Je kunt pas een uitkering aanvragen als je één van de diploma’s hebt gehaald zoals hierboven genoemd onder de kwalificatieplicht. Officieel heb je wel weer recht op een uitkering (zonder diploma) als je 27 jaar oud bent geworden.

Ons advies is dan ook haal minimaal het diploma dat valt onder de kwalificatieplicht. Zo zorg je dat je geen last krijg met de leerplichtambtenaar. Daarnaast heb je in Nederland nou eenmaal een papiertje (diploma) nodig om een goede baan te kunnen vinden. Je school afmaken is dan ook een investering in de toekomst. De meeste mensen die stoppen met hun studie of opleiding hebben later dan ook grote spijt, omdat ze niet aan de bak komen. Het leven van een uitkering is zeker geen aanrader!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.