De OV-chipkaart is in Nederland het betaalmiddel om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoef je nooit meer na te denken over losse vervoerskaartjes. Het enige waar je aan moet denken is dat er genoeg saldo op je kaart staat. Een OV-chipkaart laad je op met een saldo in euro’s of een speciaal reisproduct. Denk hierbij aan de abonnementen die de NS aanbiedt en het studentenreisproduct van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Op deze website leggen we je uit wat er allemaal komt kijken bij het reizen met een OV-chipkaart, hoe je een kaart kunt aanvragen en het saldo kunt opladen.

Wist je dat: Je met een strippenkaart al even niet meer kunt reizen in het openbaar vervoer in Nederland. Wel kan je tegenwoordig in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard. Dit heet OVpay en hiermee kan je makkelijk zonder je vooraf aan te melden en zonder saldo te laden reizen met het openbaar vervoer.

OV-chipkaart aanvragen

Om vrij te kunnen reizen met het openbaar vervoer in Nederland moet je in het bezit zijn van een OV-chipkaart. Een anonieme OV-chipkaart kan je online en bij verschillende tankstations, tabakszaken en supermarkten kopen. Om gebruik te maken van onder andere leeftijdskorting of het studentenreisproduct moet je een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Deze vraag je simpel en snel online aan. Nadat je online al je gegevens hebt ingevuld en een digitale pasfoto hebt ge-upload krijg je jouw persoonlijke OV-chipkaart thuis gestuurd. Vraag je een persoonlijke OV-chipkaart aan omdat je gebruik wilt maken van het studentenreisproduct of andere abonnementen dan moet je deze na het ontvangen van je kaart ophalen bij een oplaadpunt.

Als je een OV-chipkaart aanvraagt kan je kiezen tussen 2 verschillende kaarten, namelijk een persoonlijke of anonieme kaart. Een persoonlijke kaart kost 7,50 euro en een anonieme kaart 8,50 euro, beide zonder saldo. Hieronder leggen we je de voor- en nadelen uit van beide kaarten.

Persoonlijke kaart

  • Je kunt gebruik maken van leeftijdskorting
  • Automatisch saldo opladen
  • Geschikt voor persoonsgebonden abonnementen, zoals het studentenreisproduct
  • Is te blokkeren bij verlies of diefstal
  • Online overzicht in je reizen en kosten met een OV-chipaccount

Anonieme kaart

  • Meerdere mensen kunnen de kaart gebruiken
  • Bijna overal te koop, denk aan stations, tabakszaken en supermarkten
  • Je kunt geen gebruik maken van leeftijdskorting, persoonsgebonden abonnementen en je kunt hem niet blokkeren
  • Online overzicht in je reizen en kosten met een OV-chipaccount

Beide kaarten zijn na het aanvragen 5 jaar geldig en online aan te vragen.

Wegwerp OV-chipkaart kopen

Naast een persoonlijke en anonieme OV-chipkaart kan je bij onder andere de NS (Nederlandse Spoorwegen) gebruik maken van een wegwerp OV-chipkaart. Deze kaart koop je bij een automaat op het station. Dit kan met en zonder datum. Als je een wegwerpkaart koopt hoef je hem dus niet perse dezelfde dag te gebruiken, wel zo makkelijk. Wanneer je gaat reizen met een wegwerpkaart moet je, net als met een gewone OV-chipkaart, altijd in- en uitchecken.

Ophaalautomaat en oplaadpunt

Nadat je een OV-chipkaart hebt aangevraagd kan je nog niet direct gaan reizen. Je moet namelijk eerst je OV-chipkaart opladen of voorzien van een reisproduct. Een reisproduct haal je op bij een ophaalautomaat. Het saldo van je OV-chipkaart kan je op alle stations en bij de meeste tabakszaken, maar ook online opladen. Je laadt je OV-chipkaart op met saldo van 10 euro, 20 euro of 50 euro. Met een persoonlijke OV-chipkaart kan je er voor kiezen om je saldo wanneer het bijna op is automatisch te laten opladen, je hoeft dan niet meer langs bij een oplaadpunt.

Als je een studentenreisproduct of abonnement hebt aangevraagd moet je deze zelf ophalen, dit doe je bij een ophaalautomaat. Een ophaalautomaat is eigenlijk hetzelfde als een oplaadpunt. Hier vind je het dichtstbijzijnde oplaadpunt bij jou in de buurt.

In- en uitchecken

Het belangrijkste wat je moet onthouden als je reist met een OV-chipkaart is dat je altijd moet in- en uitchecken, ook wanneer je overstapt. In- en uitchecken doe je wanneer je met de trein reist op het perron. Reis je met de tram, metro of bus dan kan je in- en uitchecken in de tram, metro of bus zelf.

  • Vergeten in te checken? Als je vergeet in te checken reis je zwart, dat is illegaal en daar kan je een boete voor krijgen.
  • Vergeten uit te checken? Als je vergeet uit te checken wordt het maximale bedrag van je reis in rekening gebracht, dit kan je later weer terug vragen via de vervoersmaatschappij.

Bij het uitchecken met je OV-chipkaart staat het bedrag dat er van je saldo af wordt geschreven en het saldo dat je erna nog overhoudt. Kijk bij het in- en uitchecken altijd goed wat er op de kaartlezer staat.

Tips OV-chipkaart openbaar vervoer in Nederland

Om het reizen met een OV-chipkaart makkelijker te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Kies voor een persoonlijke OV-chipkaart: Het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart is een echte aanrader. Want alleen met een persoonlijke OV-chipkaart kan je eventueel gebruik maken van kortingen en reisproducten. Studenten met een studentenreisproduct moeten in het bezit zijn van een persoonlijke OV-chipkaart.
  2. Vergeten uit te checken: Ben je vergeten uit te checken? Dan is er waarschijnlijk meer saldo afgeschreven dan je reis gekost heeft. Je kunt het teveel betaalde saldo terugvragen. Het verschil wat teveel is afgeschreven door de vervoerder kan je terugvragen bij de vervoersmaatschappij waarmee je gereisd hebt. Kijk hiervoor op de website van de vervoersmaatschappij.
  3. Automatisch opladen: Reis je veel en ben je in het bezit van een persoonlijke OV-chipkaart? Dan is het mogelijk om je saldo automatisch op te laden. Het activeren van automatisch opladen doe je via de website van de OV-chipkaart.
  4. Deel je kaart! Alleen wanneer je in het bezit bent van een anonieme OV-chipkaart kan je deze delen met bijvoorbeeld familieleden. Een persoonlijke OV-chipkaart mag alleen door de persoon op de kaart gebruikt worden. Wil je een OV-chipkaart delen? Kies dan voor een anonieme OV-chipkaart.
  5. Geen recht meer op een studentenreisproduct? Zet hem stop! Wanneer je geen recht meer hebt op een studentenreisproduct, omdat je bijvoorbeeld klaar bent met je studie, dan moet je deze zelf stopzetten. Doe je dit niet en blijf je reizen met je studentenreisproduct dan betaal je hiervoor zelf de kosten. Het stopzetten van je studentenreisproduct doe je bij een ophaalautomaat bij jou in de buurt. Een studentenreisproduct is erg duur, dus zet je studentenreisproduct op tijd stop!
Share: